Educatie in Nederland

Op de scholen in Nederland wordt het onderwerp leren steeds vaker onder de aandacht gebracht. Ook in het nieuws komt het steeds vaker naar voren dat er maar weinig scholen zijn die echt voldoen aan de resultaten waar ze aan moeten voldoen. Er zijn namelijk veel scholen die onder de maat presteren. Maar wat zou de reden hiervan zijn? Zijn de leraren niet meer kundig genoeg? Is het moeilijk de kennis over te dragen? Kan de kennis op een andere manier worden overgedragen? Er zijn verschillende mogelijkheden waar het probleem kan liggen, maar de kans is groot dat het probleem op meerdere aspecten vast loopt.

Op scholen wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van de computer. De leerkracht blijft aan zijn of haar bureau zitten en de leerlingen moeten zelf opdrachten maken en stukken opzoeken. Maar dan is er nu de vraag, doen alle leerlingen dit? Kunnen ze dit allemaal en wie zegt dat ze niets anders gaan doen? Het is namelijk mogelijk dat deze kinderen ook andere dingen gaan doen op de computer, zoals een bezoekje op MSN, Hyves of Facebook. Helaas is hier weinig controle op. Er zijn ook scholen die deze websites blokkeren, maar helaas is dat niet overal het geval waardoor het ten koste gaat van het onderwijs van de leerlingen.

Er zijn veel buitenlandse jongeren die graag in Nederland willen komen leren omdat ze het onderwijs hier goed vinden. Zij hebben een andere insteek als veel jongeren die hier op school zitten. Zij willen namelijk leren en hun doel bereiken, een diploma halen en een  goede baan vinden. Er zijn veel jongeren die gewoon naar school gaan omdat ze leerplichtig zijn en hier puur de tijd gaan volmaken. Dit is een verkeerde insteek en daar zou eens wat mee gedaan moeten worden. De kwaliteit van onderwijs in Nederland is een langere tijd veel beter geweest dan nu, hier zal het een en ander aan gedaan worden. Men is nu ook met de studiefinanciering bezig, dit is een belangrijke maatregel waardoor jongeren wel goed na gaan denken over hoe ze de studietijd invulling gaan geven omdat het hen anders veel  geld gaat kosten.