Scholieren en de zesjes cultuur

De zesjescultuur, dat begrip is inmiddels jaren geleden al geïntroduceerd. Scholieren en studenten wilden hun diploma halen, dat was het belangrijkst. Of ze dit binnen haalden met een gemiddeld cijfer van een 8 of met een 6, dat was niet belangrijk. Er werd immers toch niet vaak meer naar gekeken of gevraagd, een diploma was een diploma.

Echter is de zesjescultuur anno 2012 op zijn retour. Het is in de huidige maatschappij lastig voor jongeren om een baan te vinden als zij zijn afgestudeerd. Door alle bezuinigingen liggen de baantjes niet voor het oprapen. Daarnaast komt daar ook de langstudeerboete nog eens bij. Deze boete betekent dat iedere student recht heeft op een vertraging van één jaar naast de wettelijke duur van de opleiding. Een vertraging hoeft niet altijd te ontstaan doordat een student bepaalde vakken niet haalt, het kan ook zijn dat de student een tussenjaar heeft genomen om te reizen, te gaan werken bij een studentenvereniging of een andere reden. De reden van dit extra jaar maakt overigens niets uit. Na dit jaar komt er een boete van €3.063,– per jaar bovenop het wettelijke jaarlijkse collegegeld.

De druk van het behalen van je opleiding, maar tevens de onzekerheid over het vinden van een baan als je eenmaal geslaagd bent zorgt ervoor dat de zesjescultuur voorbij lijkt te zijn. Je zult jezelf moeten onderscheiden om het verschil op de arbeidsmarkt te kunnen maken tussen jezelf en al die andere afstudeerders. Tot slot is het ook nog eens zo dat steeds meer studies een numerus fixus gaan invoeren. Dit betekent dat er maar een bepaald aantal leerlingen worden toegelaten. Dit wordt gedaan omdat studies de enorme aanwas van studenten willen beperken om op die manier de kwaliteit van de studie beter te waarborgen.

Dus scholieren en studenten van nu, pak jullie studieboeken en laptops erbij, neem plaats achter de tafels en zorg ervoor dat jij straks degene bent die het verschil maakt!

(fotobron: www.fashionforhome.nl)