Overstappen van zorgverzekering

We zijn 2012 alweer van start gegaan en veel mensen richten zich op een nieuw jaar met nieuwe kansen.  Het einde van het jaar betekent voor veel mensen ook de vraag of ze door willen gaan met hun huidige zorgverzekering afsluiten of dat er misschien een overstap wordt gemaakt naar een andere verzekeraar.

Het beëindigen van je zorgverzekering moet voor 31 december 2011 gedaan zijn, vervolgens moet er een nieuwe verzekering worden afgesloten voor 1 februari. Mocht er iets in de tussentijd gebeuren dan gaat de nieuwe zorgverzekering in werking met terugwerkende kracht.
Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering vinden veel mensen niet prettig om te doen, zo zijn er veel twijfelaars die toch besluiten bij hun huidige verzekeraar te blijven omdat ze geen zin hebben in onnodige rompslomp.

Toch hoeft het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering geen probleem te zijn. Om het overstappen naar een andere zorgverzekeraar makkelijker te maken hebben we een aantal stappen op een rij gezet die gevolgd kunnen worden.
1. In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering te hebben, verzekeraars mogen geen nieuwe klanten voor een basisverzekering weigeren.  Zoek daarom de basisverzekering die u in het aankomende jaar wilt hebben. Alle basisverzekeringen hebben dezelfde dekking dus de basisverzekering hoeft alleen op prijs worden vergeleken. Een normale zorgverzekering heb je al tegen een prijs van 75 euro per maand.
2. Een aanvullende verzekering is niet verplicht in Nederland maar kan wel worden afgesloten als daar behoefte aan is. Een aanvullende verzekering dekt onder meer behandelingen voor fysiotherapie, tandheelkunde en geestelijke gezondheid. In veel gevallen vallen ook brillen en lezen onder een aanvullende polis. Bij een aanvullende verzekering hebben verzekeraars geen acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat verzekeraars in hun recht zijn als ze iemand weigeren, bijvoorbeeld iemand die chronisch ziek is of die noodzakelijk gebruik moet maken van fysiotherapie behandeling zijn personen die geweigerd kunnen worden. Tegenwoordig maken steeds meer verzekeringen gebruik van medische selectieprocedures. Deze geven de verzekeraar een goed beeld van de verwachte medische kosten van een nieuwe klant.
3. Voordat je een individuele verzekering afsluit is het verstandig na te gaan of je misschien collectiviteitskorting kunt krijgen. Soms is het mogelijk via je werkgever, via een vakbond of diverse belangenorganisaties. Vaak bedraagt deze korting ongeveer 7 procent.
4. Sluit een nieuwe basisverzekering en/of aanvullende verzekering af. Dit kan makkelijk via internet worden gedaan,  de websites berekenen de premie voor je zodat je precies weet wat je  moet betalen. Het is verstandig om alvast persoonlijke gegevens bij de hand  te houden waarop uw BSN- nummer vermeld staat.  Sommige zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan, deze regelen dan dat uw huidige verzekering op wordt gezegd. Heeft uw nieuwe verzekeraar dat niet, dan moet u zelf uw verzekering opzeggen.