Computers en de jeugd in 2012

Nog nooit zijn computers, laptops en iPads zo populair geweest als tegenwoordig. Gemiddeld heeft ieder gezin in Nederland een computer, laptop of iPad in huis, vaak zijn er zelfs meerdere technische apparaten binnen een huishouden te vinden.

Echter blijkt uit een onderzoek van McAfee (anti-virus programma) dat Nederlandse ouders geen idee hebben van wat hun kinderen online doen. Spelen ze onlinegames? En zo ja, vechtgames, gokgames, met geld of zonder geld? Zitten ze alleen maar online vanwege de social media sites of bezoeken ze ook nuttige sites om informatie in te winnen voor school bijvoorbeeld?

Uit het onderzoek van McAfee is onder andere gebleken dat ruim 1 op de tien jongeren wel eens naar een privé-chatroom is geweest met iemand die ze online ontmoet hebben. Daarnaast blijkt dat 1/3 zijn of haar browser-geschiedenis wist en bijna de helft van de Nederlandse jongeren sluiten of minimaliseren hun activiteiten, hun browser, als ouders binnenlopen.

Het is inderdaad in deze tijd haast onmogelijk om je kind een computer (maar dat geldt ook voor een televisie) helemaal te ontzeggen, maar raadt ze bijvoorbeeld zelf eens interessante sites aan waarop ze spellen kunnen spelen of waar ze nuttige informatie kunnen vinden?

Naast deze gegevens blijkt dat 1 op de 3 Nederlandse ouders denkt dat hun kind online niets kan gebeuren. En dat is nou juist net niet waar, want er is wel degelijk veel rommel te vinden op het internet, ook waar vervelende situaties door kunnen ontstaan. Het is ouders dan ook aan te raden om eens in de gaten ete houden wat hun kinderen doen en om hen erop aan te spreken wanneer het gaat om een vreemde site of iets dergelijks. Voorkomen, een rustig gesprek aangaan en waarschuwen is immers belangrijker dan straffen zoals de computer afnemen.

Denk bijvoorbeeld aan educatieve spellen, of aan het Chinese immens populaire Mahjong, of wat te denken van Bubble Shooter of een ander behendigheidsspel? Want wie denkt dat online spellen niets bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maakt daar dan weer een fout. Het spelen van behendigheidsspellen bevordert immers onder andere de oog-hand coördinatie.

Bron: mcafee.perspagina.nl