Bijverdienen en Belastingdienst

Als student is het vaak moeilijk rond komen, studeren is hartstikke duur. Elk jaar weer collegegeld betalen, wat inmiddels al 1.771 euro per jaar is en dan moet je ook nog studieboeken kopen, en die zijn ook niet goedkoop. Je hebt een kamer die je moet betalen, een zorgverzekering en je telefoon. Je zit bij een sportschool en gaat met je studiegenoten en vrienden winkelen en op stap en o ja, en je moet ook nog eten – ontbijt, lunch, avondeten, zak chips.

Gelukkig springt de overheid bij en krijg je (nu nog) studiefinanciering. Dat die wat hoger is voor studenten die op kamers wonen is noodzakelijk, dat is wel duidelijk na bovenstaande opsomming. Om dezelfde rede onbegrijpelijk dat  ze hier op willen bezuinigen, zeker als je hoort hoe belangrijk ze onderwijs wel niet vinden in Den Haag. Een sociaal leenstelsel zorgt niet dat je nu minder te besteden hebt, maar je hebt wel een flink schuld tegen de tijd dat je de arbeidsmarkt op gaat.

Vaak is studiefinanciering echter niet voldoende om al die kosten te dekken, en niet alle ouders kunnen of willen meebetalen. Zorg- en/of huurtoeslag zijn ook geen vetpot, dus een baantje naast je studie om geld bij te verdienen is zo gek nog niet. Pas wel op met bijverdienen, de overheid vindt het niet nodig om je financieel bij te staan als je meer dan €13.530,90 verdient naast je studie.

Als student is het zeker de moeite waard om  belastingaangifte te doen. Bij veel bijbaantjes betaal je te veel belasting en kun je een deel terug krijgen. Ook als je stage loopt en stagevergoeding krijgt is dit loon en betaal je (te veel) belasting. Als student verdien je meestal nog niet zo veel, waardoor je vaak geen belasting hoeft te betalen. Als je werkt houdt je werkgever echter wel automatisch belasting in, terwijl je dit dus niet eens hoeft. Zorg dat je alles hebt gecheckt, misschien heb je wel recht ergens op, zonder dat je dat in de gaten hebt.

Heb je tijdens het afgelopen jaar ergens in loondienst gewerkt krijg je van je werkgever een jaaropgave. Hierop is te vinden hoeveel je in totaal in het afgelopen kalenderjaar hebt verdiend en hoeveel belasting er is ingehouden. Veel werkgevers besteden tegenwoordig echter het administratieve deel van jullie relatie uit, aan payrollers. Dit zijn  ondernemingen die zich specialiseren in salariëring en alle zaken die daarbij spelen. Bij payrolling ben je juridisch in dienst van de payroller en krijg je van hun je loon en dus ook je jaaropgaaf. Omdat deze organisatie er in is gespecialiseerd hebben ze vaak meer kennis over salaris en belastingverlichtingen, dus voor jou al werknemer kan het nog voordelen hebben ook.