Studenten lenen steeds vaker

geldVrijwel elke student heeft er last van; het bekende probleem dat de maand te lang duurt en het lastig is om rond te komen. Voor studenten die niet meer bij hun ouders wonen is dit al helemaal een veel voorkomend probleem. Naast de gebruikelijke kosten die elke student heeft, zoals collegegeld en studieboeken, hebben zij ook nog te maken met kosten zoals huur en boodschappen. Om deze kosten deels te dekken krijgen uitwonende studenten meer studiefinanciering dan thuiswonende studenten. De studiefinanciering is echter niet zo hoog dat het alle kosten dekt, en dus moeten deze studenten op een andere manier extra inkomsten zien te verwerven.

Zes op de tien studenten krijgt financiële steun van de ouders. De gemiddelde bijdrage die de studenten krijgen is 191 euro per maand.

Het grootste gedeelte van de studenten, maar liefst 70 procent, heeft een bijbaantje naast de studie. In de avonden of in het weekend kan dan gezorgd worden voor extra inkomsten. Voor veel studenten is dit echter moeilijk te combineren met studie, sporten en vrienden of brengt het niet genoeg op om alle kosten te dekken. Een keuze die mede hierdoor steeds meer studenten de laatste jaren maken is om geld bij te gaan lenen. Momenteel leent 38 procent van de studenten. Het gemiddelde bedrag dat studenten maandelijks lenen is 365 euro zo blijkt uit onderzoek van Nibud.geld lenen

Lenen naast je studiefinanciering is bij DUO erg gemakkelijk en binnen een paar minuten gebeurd. Het geleende geld dient wel binnen 15 jaar terug betaald te worden. Met het terug betalen van deze studieschuld bij DUO dient maximaal 2 jaar na het niet meer ontvangen van studiefinanciering begonnen te worden.

Daarnaast hebben studenten de mogelijkheid om bij een bank een studentenkrediet af te sluiten. De hoogte van deze studentenkredieten ligt tussen de 1.000 en 6.000 euro. Deze keuze is voor studenten echter minder voordelig dan lenen bij DUO aangezien de rente die je betalen moet soms zelfs hoger is dan het geleende bedrag. Daarnaast krijg je wanneer je als student een lening bij de bank afsluit een negatieve BKR-notering. Deze keuze wordt dan ook door steeds minder studenten gemaakt. Zo zijn de studentenkredieten bij banken de laatste drie jaar bijna gehalveerd.

Het lenen van geld voor je studie is niet erg. Het is echter wel iets om van tevoren goed over na te denken, want geld lenen kost geld!