Begin je internationale carrière met een grensverleggende opleiding

ISlogo

Afbeelding via: uncw.edu/int

Wie een succesvolle carrière voor ogen heeft, doet er verstandig aan om daarbij ook verder te kijken dan Nederland. Natuurlijk zijn er in ons land volop mooie kansen om je te ontwikkelen en succesvol te worden, maar met een speelveld zo groot als de wereld worden de mogelijkheden pas echt eindeloos.

Shared economy

74600-goedkope-uitwisseling-via-rotaryOmdat wereldwijd gestudeerd kan worden betekent dit ook dat we te maken krijgen met grote verschillen binnen dit internationale veld. Niet alleen dealen we met een totaal andere cultuur (met daarbij een heel ander leerstelsel), ook het verschil in welvaart is iets waar niet iedereen zich altijd even bewust van is. Mede dankzij uitwisselingsprogramma’s van universiteiten en (oa. onderstaande) internationale opleidingen komen er ook voor de mensen daar meer kansen.

De behoefte groeit

De behoefte aan internationale opleiding blijft dus groeien. Dat biedt onder meer ook extra kansen voor lokale bevolking die een belangrijke rol hierin spelen. Vaak zijn deze mensen ondergekwalificeerd omdat er grote organisaties zijn die (door middel van geld) deze mensen overschaduwen. We zien ook steeds vaker (zoals ook bijvoorbeeld in de travelindustrie) dat door middel van shared economy deze mensen eerder een eerlijke kans krijgen, en deze ook met beide handen aangrijpen.

Steeds meer opleidingen ondersteunen deze behoefte aan een internationaal accent, dus wanneer je hier interesse in hebt is een grondige oriëntatie absoluut aan te raden. Om je daarbij op weg te helpen lichten we hier alvast drie opleidingen voor je uit die een goede eerste stap over de grens bieden. Maar eerst wat harde cijfers:

students_1.07_fig2

Bron: Institute of International Education, Open Doors 2006: Report on International Educational Exchange. New York, NY: 2006, Table “Leading 20 Places of Origin, 2004-2005 & 2005-2006,”

En wat studeren de meeste studenten?

Inschrijvingen Percentage van de inschrijvingen
Business and management 100,881 17.9
Engineering 88,460 15.7
Physical and life sciences 50,168 8.9
Social sciences 46,132 8.2
Mathematics and computer sciences 45,518 8.1
Fine and applied arts 29,509 5.2
Health professions 27,124 4.8
Education 16,546 2.9
Humanities 16,480 2.9
Agriculture 7,883 1.4
Other (e.g., law, journalism, general studies) 59,404 10.5
Intensive English language 17,239 3.1
Undeclared 17,888 3.2
Optional practical training (OPT) 41,535 7.4
TOTAAL 564,766

100.0

Bron

Trade Marketing Azië – Hogeschool van Rotterdam

Terwijl er in het westen wordt geworsteld met de economische crisis, bloeit de economie in de Aziatische landen steeds verder op. Landen als China, Indonesië, Japan, India, Vietnam en Maleisië lopen hierbij voorop en dat zijn exact de landen waar deze opleiding zich richt. Wil je hier succesvol zakendoen dan is een gedegen kennis van de culturele achtergrond van elk land onmisbaar, dus ook daar wordt ruimschoots aandacht aan besteed, evenals aan relatief nieuwe verschijnselen als de sharing economy waarbij Aziatische bedrijven een belangrijke rol spelen. Het leren van een Aziatische taal en een stage in Zuidoost-Azië of India behoren eveneens tot het programma. Interesse? Meer informatie en inchrijven kan op de website van de Hogeschool Rotterdam.

International Business and Languages – Avans Hogeschool Tilburg

Wanneer je zowel over commercieel talent als interesse in andere culturen beschikt, is dit de ideale studie voor jou. Naast het Engels staan bij deze opleiding nog twee andere talen centraal, waarbij je kunt kiezen uit Frans, Spaans of Duits. De voornaamste focus zal tijdens je opleiding liggen op aspecten als internationale marketing en communicatie, zodat je uiteindelijk alles in huis hebt om een belangrijke internationale schakel te worden voor het bedrijf waar je later gaat werken. Dat kan uiteraard niet zonder stage in het buitenland, maar ook een minor of afstuderen aan een universiteit buiten Nederland behoort tot de mogelijkheden. Via de website van de Hogeschool kun je meer lezen en je inschrijven.

Open dag 8 februari 2014  –

Internationale Ontwikkelingsstudies – Wageningen UR

Ook voor studenten zonder commerciële of zakelijke ambities zijn er mogelijkheden om een studie te volgen met een internationaal karakter. De studie Internationale Ontwikkelingsstudies is daar een mooi voorbeeld van. Hierbij staat geen handel centraal, maar zaken als de leefomstandigheden van mensen in verschillende delen van de wereld. Je kunt daarbij denken aan armoede en voedselproblematiek, maar ook duurzaamheid en het milieu behoren tot de onderwerpen die aan bod komen. Het interessante aan deze studie is dat de onderwerpen vanuit verschillende hoeken benaderd worden, van economisch tot antropologisch en van juridisch tot sociologisch. Op de website van de universiteit vind je toelatingseisen en kun je je vervolgens inschrijven.

Laat een reactie achter