Samenwonen na je studie? Dingen die je moet uitzoeken!

via: buurmanenbuurman.eu

via: buurmanenbuurman.eu

Net afgestudeerd, je hebt een baan, je bent al jaren samen met je vriend of vriendin en vindt het tijd voor de volgende stap: samenwonen. Er komt dan heel wat op je af. Ga je kopen of huren? Hoe zit het met de verzekeringen en hoe gaan jullie de kosten verdelen? 3 dingen die je moet uitzoeken voor je beslissingen maakt.

Bespreek jullie geldzaken
Voor jullie besluiten om een huis te kopen of te huren, is het slim om jullie geldzaken te bespreken. Je kunt een overzicht maken van de inkomsten en gezamenlijk uitgaven, waarna jullie kunnen beslissen hoeveel jullie bijdrage aan de huishoudpot en welke uitgaven voor eigen rekening komen. Aan de hand van dit overzicht kunnen jullie ook bepalen hoeveel jullie maandelijks maximaal aan huur of hypotheek willen betalen.

Trouwen of samenlevingscontract
Als je gaat samenwonen  moeten bepaalde afspraken vastgelegd worden. Kies je ervoor om te trouwen dan worden een aantal zaken automatisch geregeld, zoals wie waar recht op heeft als jullie uit elkaar gaan, maar ook wordt geregeld dat bij overlijden van één van de twee, de ander in het huis kan blijven. Willen jullie nog wachten met trouwen? Dan kunnen jullie dit soort afspraken ook in een samenlevingscontract vastleggen.

Verzekeringen en abonnementen

Bekijk wel verzekeringen en abonnementen jullie los van elkaar hebben. Waarschijnlijk heb je van een aantal verzekeringen er maar één nodig en andere zijn goedkoper om gezamenlijk af te sluiten.

Hulp bij beëindiging 

Het kan gebeuren dat na een periode van samenzijn het niet meer werkt tussen jullie. Het is belangrijk om goede afspraken te maken als jullie gaan samenwonen of trouwen hoe julie in de toekomst weer uit elkaar kunnen gaan. Als dit zich voordoet dan is dat zeer ingrijpend en zijn goede afspreken essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat je goed advies kan vragen aan iemand die hier ervaring mee heeft en die je vertrouwt. Goed advies kan een heel groot verschil maken en uit eindelijk wil je op een constructieve manier uit elkaar gaan. Hieronder een aantal opties voor goed advies

1. Vrienden en familie

Het is altijd erg prettig en waardevol als je advies kunt krijgen van mensen die dicht bij je staan zoals vrienden en familie. Deze personen kennen je het beste en kun je vertrouwen. Ook zij zullen een goed beeld van je situatie hebben.

2. Scheidingsadvocaat

Er zijn advocaten die zich gespecialiseerd hebben in scheidingen. Deze advocaten zijn absolute experts op dit gebied. Het valt aan te raden om te kiezen voor dit type advocaat in plaats van een eenpitter die alle rechtsgebieden behandeld. Sommige advocaten treden enkel op voor een partij. Er zjin ook advocaten die dit voor beide partijen doen.

3. Scheidingsmediators

Veel echtscheidingsadvocaten zijn ook scheidingsmediator. Deze scheidingsmediators hebben veel praktijk ervaring en hebben hier voor gestudeerd. De voordelen van mediation ten opzichte van een advocaat zijn:

- Snelle scheiding

- Minder conflict tussen partijen

- Goed overleg dmv mediation is goed voor de kinderen

Deze scheidingsmediators zijn specialisten op het gebied van het afwikkelen van deze scheidingstrajecten en zorgen daarbij voor ene onafhankelijke opstelling dat leidt tot het optimale resultaat.

Laat een reactie achter