Rechtsbijstandverzekering, interessant voor studenten?

Als student hou je aan het einde van je geld altijd een stukje maand over. Logisch dat je zo min mogelijk vaste lasten wilt hebben. Veel studenten sluiten daarom bepaalde verzekeringen niet af. Toch is het soms handig om een bepaalde verzekering te hebben die een grote kostenpost dekt. Denk bijvoorbeeld aan de rechtsbijstandverzekering. Als student heb je waarschijnlijk niet het geld om een advocaat in te huren en de eventuele kosten voor het proces te betalen. Bepaalde zaken zou je daarom wel eens kunnen laten zitten. Dat is zonde! Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan worden al deze kosten betaald door de verzekeraar.

via: legalscope.nl

via: legalscope.nl

Situaties

Er zijn verschillende situaties waar een conflictsituatie kan ontstaan. Veel studenten zitten voor het eerst op kamers en huren een kamer van een huisbaas. Een conflict ligt daar op de loer. Wanneer de huisbaas wijzigingen in het huurcontract aanbrengt waar je het niet mee eens bent en jullie komen er samen niet uit, dan kun je vragen de rechter uitspraak te doen. De kosten worden dan vergoed door de rechtsbijstandverzekeraar. Heb je als student geen verzekering, dan zul je het er vaak bij laten. Een advocaat zelf inhuren is voor veel studenten te duur. Een conflict kan ook ontstaan met bijvoorbeeld je onderwijsinstelling of met DUO (de organisatie die de studiefinanciering uitkeert). Zij kunnen immers beslissingen nemen die grote gevolgen hebben voor je toekomst of portemonnee.

Vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen. Zij hebben allemaal hun eigen voorwaarden en bepalen zelf de hoogte van de premie. Het loont dus om verschillende rechtsbijstandverzekeraars te vergelijken. Let goed op welke geschillen de verzekering dekt. Voor studenten is het belangrijk dat conflicten omtrent de huur bijvoorbeeld mee worden genomen. Ben je van plan om een tijdje in het buitenland te studeren of stage te lopen, check dan ook of de verzekering buiten Nederland geldig is. Of dat je hiervoor (tijdelijk) een module kunt afsluiten. Tot slot is het ook belangrijk om de hoogte van het eigen risico mee te nemen in je beslissing. Je wilt immers niet alsnog honderden euro’s kwijt zijn voor je een conflict kunt aanvechten.

Laat een reactie achter