Hbo student moet kritisch zijn

image-3480626Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs van afgelopen maand heeft de voorzitter, Thom de Graaf, van de vereniging van Hogescholen in zijn nieuwjaarsreceptie vertelt wat in zijn ogen de verantwoordelijkheid van de hogescholen is.

De Graaf vertelt over het belang van het afleveren van een kritische Hbo student. Eentje die de vrije samenleving kan vormen met zijn medemens en niet leeft in een schuilkelder. De Graaf probeerde hiermee de kern van het onderwijs aan te duiden.

„Hogescholen hebben de opdracht om onwetendheid en onverschilligheid tegen te gaan. Samen met angst zijn dat, naast religieus en politiek extremisme, de belangrijkste vijanden die deze waardevolle wereld bedreigen. Daarom ook moeten jonge Europeanen worden aangemoedigd om beroepsopleidingen te volgen die hen opleiden tot kritische burgers en trotse professionals. Dat is onze kernopdracht en ook in deze volgorde,” benadrukte De Graaf.

Record aantal aanmeldingen

Dit jaar zijn er een record aantal studenten bezig met een bachelor-, master- of een verkorte Hbo opleiding. Maar liefst 446.500 studenten. De hogescholen zijn bezig deze studenten de juiste studiekeuze te laten maken en niet onnodig lang te laten studeren, volgens de Graaf is hier echter nog veel winst te behalen.

Eerder ging Thom de Graaf al in dialoog met studenten over waarde(n)vol onderwijs.

Laat een reactie achter