Stagevergoedingen en meer

Studie en stage

Voor velen studenten in het beroeps en hoger onderwijs is een stage of internship een essentieel onderdeel van de opleiding. Naast het feit dat stages bedoelt zijn om ervaring op te doen wordt er ook daadwerkelijk arbeid verricht waar vaak een vergoeding voor wordt betaald. Daar is geen wettelijke verplichting toe vanuit de werkgever ook al is het wel gebruikelijk dat dit gebeurt. De hoogte van deze vergoeding varieert en is afhankelijk van opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Deze zaken worden gedefinieerd in het stage contract waarin ook de doelstelling van de stage, je stagebegeleider en andere arbeid technische zaken worden vastgelegd.

Hoogte vergoedingen

Gemiddeld ligt een stagevergoeding zo rond 250 en 300 euro per maand. Reis en onkostenvergoedingen zijn geen loon en tellen dus niet mee als het een stagevergoeding betreft. De gemiddelde stagevergoedingen per opleidingsniveau zijn als volgt; Bij het VMBO worden vaak alleen reis en onkosten vergoed, Bij het MBO bij vier dagen rond de 182 euro en bij vijf rond de 227 euro, In het HBO wordt tussen de 136 en 227 euro bruto per maand en bij een afstudeerstage tussen de 227 en 454 euro per maand vergoed, Het WO hanteert bedragen van tussen de 227 en 454 euro bruto per maand. Deze getallen zijn alleen bedoelt als richtlijn en kunnen in elke individuele situatie afwijken. Hopelijk in je voordeel!
Capture

Consequenties qua financiën

Hou er wel rekening mee dat al je verdiensten verrekend zullen worden met de kinderbijslag of je studiebeurs. Dat komt er op neer dat je maar een bepaald bedrag mag verdienen per kwartaal, in het geval van de kinderbijslag of per jaar, in het geval dat je een studiebeurs hebt. Alles daarboven zal worden ingehouden of verrekend worden door de uitkerende instantie. Ook is het zaak om te zien of je niet teveel aan sociale lasten hebt betaald als je maar een gedeelte van het jaar gewerkt hebt. Het kan namelijk zo zijn dat je het teveel betaalde bedrag terug kan krijgen van de belasting met het zogenaamde T formulier. Genoeg zaken die de aandacht verdienen om er voor te zorgen dat je stage vlot en prettig verloopt. Voor de liefhebbers zijn er hier en hier nog veel meer te vinden. Succes!

Laat een reactie achter