Hbo’ers weer sneller aan een baan

Hbo’ers hebben meer kans om een baan te vinden dan dat ze in eerdere jaren hadden. Dit is naar voren gekomen in het onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de universiteit Maastricht.

In 2013 was acht procent van de afgestudeerde hbo’ers nog werkeloos, dat is inmiddels gedaald naar zeven procent. Dit is opvallend, want de intredewerkloosheid ligt hier op 35 procent. Dit kan weer onderverdeeld worden in de volgende categorieën:

l  15% vindt binnen drie maanden een baan

l  15% zoekt tussen de vier en twaalf maanden naar werk

l  5% is langer dan twaalf maanden werkeloos na het afstuderen

Volgens het onderzoek is een mogelijke verklaring hiervoor dat hbo’ers kritischer zijn bij het zoeken naar een functie en nadrukkelijker de wens hebben om een baan te vinden die goed bij het niveau en de richting van de gevolgde studie aansluit dan mbo’ers. De intredwerkeloosheid ligt onder mbo’ers lager, namelijk op zeventien procent.

Verschil per regio

Voor hbo’ers verschillen de kansen op een baan sterk per regio. De meeste hbo’ers zonder baan zijn te vinden in Friesland, Groningen en Gelderland. Toch is de werkloosheid in Groningen met twee procentpunt gedaald sinds 2008 en zelfs met zes procentpunt tussen 2013 en 2014. In Friesland, Overijssel, Zeeland en Limburg is de werkloosheid onder hbo’ers met vijf procentpunt gestegen sinds 2008. De provincies met de meeste hbo’ers zonder werk zijn als volgt te rangschikken:

  1. Groningen, Friesland, Gelderland (9%)
  2. Overijssel, Zuid-Holland (8%)
  3. Drenthe, Noord-Holland, Limburg (7%)
  4. Utrecht, Noord-Brabant (6%)
  5. Flevoland (5%)
  6. Zeeland (4%)