ICT & Educatie

Welke studie je ook volgt, je ontkomt er niet aan dat ICT en educatie hand in hand gaan. En zeg nou zelf: je zou ook niet anders willen, toch? Een beetje slimme student weet immers precies zijn of haar weg op het internet te vinden. Of het nu is voor privé zaken of voor je werk of studie – het wereld wijde web heeft geen geheimen meer voor je.

Of toch wel?

Je zal er misschien van versteld staan, maar tijdens je studie maak je kennis met de inzet van ICT op manieren waar je eerder nog niet over nagedacht had. Natuurlijk ligt de precieze invulling hiervan aan je studie. Als leerkracht op een basisschool gebruik je immers ICT op een andere manier dan wanneer je als consultant adviseert over het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Om er echter voor te zorgen dat iedere HBO-student het juiste onderwijs krijgt en voorbereid wordt op een carrière in onze moderne samenleving, wordt er door overkoepelende organisaties hard gewerkt aan actuele richtlijnen voor het goed samen laten gaan van ICT en educatie.

Onderwijs 2.0: blended learning

Veel universiteiten en hogescholen zijn bezig met het ontwikkelen en introduceren van blended learning. Dit is een onderwijsmethode waarbij klassikaal onderwijs gecombineerd wordt met leren op afstand (e-learning of online leren). Als student kun je zelf kiezen waar je wil leren (school, thuis, ergens anders) en wanneer je wil leren (overdag, ’s avonds, in het weekend), zodat je optimaal gebruik kunt maken van je eigen heldere momenten en je studentenleven uitstekend kunt combineren met andere verplichtingen.

Blended Learning

Blended Learning

Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn! Een kleine afzwakking van dit ideaal beeld is dus wel op zijn plaats. Bij blended learning is het de docent die bepaalt in hoeverre studenten de vrijheid hebben om te kiezen hoeveel tijd ze in colleges en praktijklessen doorbrengen en hoeveel er op afstand gedaan kan worden. Het is dus zeker geen vrijbrief om nooit meer op school te hoeven komen, maar wie goed zijn best doet, kan er wel veel vrijheid mee verdienen.

Gratis Open en Online Onderwijs

Ook vanuit de overheid worden hogescholen gestimuleerd om de ideale combinatie van ICT en educatie te vinden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt daarom in de periode 2015 – 2018 jaarlijks € 1 miljoen beschikbaar aan subsidie voor hogescholen die Open en Online Onderwijs in de praktijk brengen.

Open Online OnderwijsBij Open en Online Onderwijs gaat het erom dat universiteiten en hogescholen onderwijsmateriaal en cursussen gratis beschikbaar stellen via het internet. In de eerste aanvraagronde voor de subsidie zijn al 45 projectplannen ingediend, dus dat belooft alvast veel goed voor de toekomst. Op die manier wordt het voor studenten wellicht mogelijk om op een betaalbare manier een tweede studie te volgen op afstand. Zou dat wat voor jou zijn?

ICT en educatie hebben elkaar nodig

Uit deze recente ontwikkelingen blijkt maar weer: ICT en educatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en weten elkaar iedere keer weer op een verrassende wijze aan te vullen en te versterken. Maak hier als student dan ook slim gebruik van. ICT en educatie helpt je verder in deze wereld.