We zitten op een lastig punt in onze vaderlandse energietransitie. 25 procent van onze energie wordt anno 2021 opgewekt met behulp van een duurzame energiebron, maar 75 procent dus nog niet. Er moeten nog een heleboel zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales (en eventueel kerncentrales) worden bijgebouwd. Tegelijk groeit de weerstand onder de bevolking. Want wie door het bij tijd en wijle prachtige Hollandse landschap fietst, moet erkennen dat men wel heel veel rondzwiepende windmolens en verblindende zonneparken tegenkomt op zijn weg. Doorgekliefde zeearenden, massaal verhakselde insecten en vooral een onaangenaam uitzicht zijn de voornaamste bezwaren van boze burgers. Tekenend is het massale protest van burgers tegen de plaatsing van nieuwe windmolens in IJburg. Onlangs stemde men hier massaal op Groenlinks, maar toen helder werd dat Groenlinks ging doen wat Groenlinks belooft, namelijk het plaatsen van een aantal lokale mega-windmolens, was het electoraat in zijn wiek geschoten. Ze wilden wel windmolens, maar niet in hun achtertuin. Maar hoe moet dat nou? We zijn pas op 25 procent en nu al zijn veel mensen er klaar mee. Is er niet een betere manier denkbaar om duurzaam energie op te wekken, zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van de burger? Jawel. Met zonnepannen.
Zonnepannen: prettig in alle opzichten
Er staan in Nederland miljoenen huizen, bedrijfspanden en flats. Als deze allemaal vol zouden liggen met zonnepanelen, zijn we alweer een heel stuk verder richting de honderd procent duurzame energieopwekking. En dat zonder de onaantrekkelijke bijeffecten van duurzame energie. Dakpannen zijn namelijk niet bepaald esthetische hoogtepuntjes in ons landschap, in tegenstelling tot de agrarische vergezichten en het oer-Hollandse polderlandschap, dat door zonneparken en windmolens wordt ontheiligd. Zonnepannen zijn daarom wat mij betreft de ideale kandidaten binnen de energietransitie om de komende jaren flink in te investeren!
Voordelen van zonnepannen
Ook de regering ziet dat er muziek zit in de zonnepannen. Dit maakt de aanschaf ervan nog een stukje aantrekkelijker. Wie nu zonnepannen laat installeren, kan namelijk de BTW terugvragen. Ook komt men mogelijk in aanmerking voor subsidie. Er zit meestal een garantie van 15 tot 30 jaar op zonnepannen en na een jaar of elf heb je je investering terugverdiend. Met een rendement van 22 procent is het vanaf dit punt een aantrekkelijke investering, zeker in tijden waarin spaargeld niets oplevert. Een betere toekomst voor je kinderen. Een esthetisch aantrekkelijke manier om duurzame energie op te wekken. Een financieel renderende investering. Redenen te over om nu in de zonnepannen te stappen!