Alles over patent recht 

Wanneer je zelf opgekomen bent met een origineel idee of een uitvinding, dan wil je natuurlijk niet dat iedereen dit idee zomaar kan pakken en kan claimen dat het van hen is. Om die reden is het een goed idee om je te verdiepen in patentrecht. Maar wat is patentrecht precies? En hoe kan het tegenhouden dat andere mensen er met jouw idee vandoor gaan? Daar lees je hier alles over! 

Wat is patentrecht? 

Als je een uitvinding hebt gedaan of opgekomen bent met een idee en dit als jouw idee wilt claimen, dan kun je er patentrecht op aanvragen. Hierdoor wordt jouw idee ook echt van jou en kan niemand er zomaar mee vandoor gaan! De patent prijs wordt voor je berekend door een bureau. Het is bovendien een vrij ingewikkeld proces dus wij raden ook zeker aan om dit over te laten aan een erkend bureau! Zo weet je zeker dat jouw uitvinding in goede handen is.

Patent aanvragen 

Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen om patent aan te vragen. Als allereerst mag het idee nog niet openbaar worden gemaakt voordat er patent op is aangevraagd. Dit houdt in dat het nieuw moet zijn en nog nergens in de wereld bestaat. Dit geldt dus ook voor jezelf, je mag het dus nog niet delen. Daarnaast moet de uitvinding vindingrijk zijn en niet voor de hand liggen. Ook moet het mogelijk zijn om de uitvinding industrieel toe te kunnen passen, zodat het ook echt in de praktijk gemaakt kan worden. Als je aan al deze eisen voldoet dan kun je patent aanvragen over jouw idee. Je kunt dit zoals we al gezegd hebben het beste overlaten aan een erkend bureau. Zo weet je dat het ook goed gebeurt. 

Verschil tussen octrooi en patent 

Je hebt misschien wel al eens gehoord van de term octrooi. Wat is dan het verschil tussen octrooi en patent? Nou eigenlijk zit er niet zoveel verschil tussen deze twee. Beide termen worden in Nederland gebruikt wanneer het gaat over alleenrecht dat wordt verkregen bij een uitvinding. Het verschil wat je wel kunt benoemen is dat octrooi een wat formeler woord is dan patent. Octrooi komt oorspronkelijk namelijk uit het Frans, terwijl patent meer Engels is. Doordat we in het dagelijks leven steeds vaker te maken hebben met de Engelse taal zijn mensen het Engelse woord patent ook meer gaan overnemen. Daarom wordt in de volksmond tegenwoordig ook vaker patent gebruikt dan octrooi.