Bermuda: in de zomer kun je niet zonder

Toegegeven, de zomer is nog erg ver weg. De regen slaat tegen de ruiten en de komende dagen gaat het vriezen. Geen weer om te denken aan luchtige kleding. Integendeel, de dikke truien komen de kast uit even als de winterjas en de sjaal en handschoenen. Toch glijden mijn gedachten juist nu al af naar de zomer. Ik kan niet wachten tot de winter weer voorbij is en ik weer lekker in het zonnetje kan liggen. Bij de zomer hoort luchtige kleding. Het toppunt van typische zomerkledij is de bermuda. Dat is geen wonder want dit kledingstuk is vernoemd naar een zonnige eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Op deze eilanden wordt dit kledingstuk veel gedragen. Ook bij nette gelegenheden waar de shorts dan gecombineerd worden met overhemd en stropdas. Dit is een trend die je ook in andere landen steeds vaker ziet, maar die in Nederland nog niet zo gewoon is. Maar de bermuda als kledingstuk voor de man in de zomer kennen we natuurlijk maar al te goed. Maar wat is nu de geschiedenis van dit kledingstuk?

Bermuda: van eiland naar wereld

De bermudashort werden op de eilandengroep Bermuda al gedragen. De broek met pijpen tot net boven de knie, was toen nog gemaakt van een effenschutkleur. Natuurlijk hadden ze ook toen al twee kontzakken. Amerikaanse militairen driegen in het warme klimaat van de eilanden deze bermuda’s graag en namen ze mee naar hun land. Vandaaruit veroverde het kledingstuk de wereld. De schutkleuren maakte plaats voor ruitpatronen en daarna voor steeds fellere kleuren die dezen denken aan de zomer. Algauw was het kledingstuk populaire strandkleding voor mannen. Maar ook in het leger wordt de bermuda nog steeds gedragen als heeft het daar nog steeds de behoudende kleuren. Inmiddels heeft de broek de hele wereld veroverd. De stranden worden bevolkt door mannen die hem dragen. Want laten we eerlijk zijn: in de zomer kun je niet zonder.

Heerlijk zomers kledingstuk

De bermuda is een heerlijk zomers kledingstuk. De broek is niet te bloot, je kan er zoals gezegd tegenwoordig ook mee op meer officiële gelegenheden komen mits je de rest van je kleding maar aanpast. Maar het meest wordt de broek nog gedragen op het strand. Je kunt er goed in bewegen, de stof is vaak prettig en je kunt er nog een eindje de zee mee in ook zonder dat hij nat wordt. En qua kleuren en printen? Tja, daar heb je een enorme keuze in. De bermuda is wat dat betreft niet meer weg te denken uit onze garderobe.