Bureaustoel: zorg dat je goed zit

De meeste van ons brengen heel wat uren door op een bureaustoel. Het werk brengt dat vaak met zich mee vooral in kantoorbanen. Zittend op zo’n stoel is het best nog lastig een gezonde levenshouding te handhaven. Hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg beweegt en ook dat je tussendoor niet te veel snoept. Ook ik heb een kantoorbaan en ik vind het vaak lastig een gezond evenwicht tussen zitten en bewegen te handhaven. Maar ik heb er wel trucjes voor. Zo bel ik zelden, maar loop ik altijd naar de persoon die ik nodig heb. Ik neem dan ook altijd de trap in plaats van de lift. Ik ga ook altijd naar de toiletten die het verste weg zijn en ook naar de koffieautomaat die het verste weg is. Zo blijf ik toch op een dag redelijk in beweging. Verder neem ik geen snoep mee en zorg ik dat er niets lekkers binnen mijn gezichtsveld ligt. Je moet toch wat.

Bureaustoel: goede houding

Maar ook op een andere wijze zorg ik ervoor dat mijn lichaam niet overbelast raakt. Namelijk door goed te zitten op mijn bureaustoel. Dat is echt heel belangrijk. Om allerlei lichamelijke klachten te voorkomen moet je op je houding letten. Zeker als je uren achtereen in dezelfde houding werkt. Ik heb geleerd dat een goede bureaustoel essentieel is en dat je niet zomaar in het wilde weg een stoel moet kopen. Je moet op een aantal zaken letten. De ARBO regels zijn daar zonder meer het belangrijkste in. Zo moet de stoel in hoogte verstelbaar zijn. Als je zit moeten je bovenbenen horizontaal zijn en je onderbenen verticaal waarbij je voeten op de grond moeten kunnen staan. Je knieholten moeten los zijn van  het zitvlak omdat ze anders beknelt kunnen raken. Je rug moet helemaal ondersteund worden en er mogen geen rake knikken in de rugleuning zitten. Ook aan de lengte van de rugleuning en van de armsteunen zijn eisen gesteld. Je armen moeten voldoende ondersteund worden. Verder moet de stoel vijf wieltjes hebben zodat je zo dicht mogelijk bij het bureau kan zitten.

Lekker en gezond doorwerken

Als je al deze zaken hebt meegewogen in je keuze van een bureaustoel dan staat niets een gezonde werkdag nog in de weg. Let goed op je houding en beweeg ook op je werk zoveel mogelijk door slimme trucjes. Dan ben en blijf je een gezonde en productieve medewerker en dat is fijn voor jou en je baas.