Duurzaam product design

Duurzaamheid en concepting zijn twee zaken die elkaar op verschillende manieren kunnen aanvullen. Duurzaamheid is de capaciteit van een systeem om in de loop van de tijd te blijven bestaan en functioneren zonder de hulpbronnen van het systeem uit te putten of de omgeving te schaden. Product laten ontwikkelen of concepting is het proces van het ontwikkelen van een product, van het concept tot de productie.

Belangrijke aspecten van duurzaam product design zijn:

  • Gebruik van duurzame materialen: Materialen die van nature hernieuwbaar zijn, zoals hout, katoen en bamboe, of materialen die uit gerecyclede grondstoffen zijn gemaakt, zijn beter voor het milieu dan materialen die uit fossiele brandstoffen worden gemaakt.

  • Vermindering van afval: Duurzame producten zijn zo ontworpen dat ze minder afval produceren, bijvoorbeeld doordat ze eenvoudiger te demonteren en te recyclen zijn.

  • Langere levensduur: Duurzame producten zijn zo ontworpen dat ze langer meegaan, bijvoorbeeld doordat ze van sterkere materialen zijn gemaakt of doordat ze gemakkelijk te repareren zijn.

  • Geschiktheid van materialen: niet alle duurzame materialen zijn zomaar geschikt voor elke toepassing. Een juiste selectie is van groot belang en zo nodig ook testen in een prototype. 

Recyclebaarheid en repareerbaarheid spelen een belangrijke rol bij duurzaam product design. Recyclebare producten kunnen na gebruik worden omgezet in nieuwe producten, waardoor de vraag naar nieuwe grondstoffen wordt verminderd. Reparabele producten kunnen worden gerepareerd wanneer ze kapot gaan, waardoor ze langer meegaan en minder afval worden geproduceerd.

Conclusie

Duurzaam product design is een belangrijk onderdeel van het streven naar een duurzamere wereld. Door producten te ontwerpen die duurzame materialen gebruiken, minder afval produceren en langer meegaan, kunnen we de impact van onze consumptie op het milieu verminderen.