Het bestrijden van mieren op een vriendelijke manier

We komen er allemaal wel mee in aanraking, de welbekende mieren. Ze komen vaak voor in grote kolonies. De kolonie bestaat uit een koningin, werksters en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. Er zijn vele werksters die onderling de werktaken verdelen. Mieren behoren daarom ook tot een familie van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen. De wetenschappelijk naam van de mier is formicidea en leven gemiddeld 4 jaar.  Doordat de mieren zich zo goed kunnen aanpassen aan hun omgeving, komen ze wereldwijd voor. Ze zijn een van de dominantste levensvormen op de bodem. Ze vormen namelijk 15 tot 25 procent van de biomassa van landdieren. 

Mierennesten

Kortom we komen ze allemaal wel regelmatig tegen en ze zijn overal te vinden. Regelmatig komen ze dan ook voor in onze tuin en ons huis. Liever hebben we de mieren hier niet. In de buurt bevind zich vaak namelijk het mierennest. Hierin leggen één of meerdere koninginnen hun miereneitjes. Een koningin kan tussen de 10 en 20 jaar oud worden. Haar tijd die ze verblijft in het nest wordt gebruikt om eitjes te leggen. De eitjes zijn wit en langwerpig en worden vaak in groepjes bij elkaar gelegd. Uit deze eitjes komen werksters. De werksters hebben verschillende taken, zoals het verkennen van de omgeving, voedsel zoeken, voedsel verzamelen of het broeden van de eitjes. De welbekende nestgangen worden door de soldaten gemaakt. Nieuwe koninginnen ontstaan doordat de mieren in hun larvale stadia extra voeding krijgen. Deze ontstaan als het mierennest voldoende is ontwikkeld en zo kunnen de nieuwe koninginnen een nieuw nest beginnen.

Mieren bestrijden 

Zoals hiervoor al werd beschreven heeft u liever de mieren met een bijbehorend mierennest niet in de buurt. U kunt met de volgende tips de mieren bestrijden. Meestal komen ze voor in de keuken, dit is een favoriete plek van de mieren. Hier kunnen ze namelijk veel voedsel vinden. Maar hoe zorg je ervoor dat de mieren verdwijnen uit uw huis? Mieren sturen eerst verkenners, dus als u deze ontdekt en bestrijdt is de kans groot dat u de rest van de mieren buiten houdt. Maar als u de verkenners te laat ontdekt en ze zijn teruggekeerd naar het nest. Dan moet u andere middelen gaan gebruiken. U kunt bijvoorbeeld diatomeeënaarde strooien. Dit is een poeder dat bestaat uit eencellige schelpdiertjes die onder de microscoop eruit zien als glassplinters. Door deze aarde te strooien worden ze direct bestreden, maar wel vaak alleen tijdelijk. Hierdoor zou u het moeten blijven herhalen. Ook kunt u mierenlokdoosjes gebruiken, deze doosjes hebben als nadeel dat ze chemisch zijn en niet goed voor het milieu en zelfs gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Daarnaast is het ook mogelijk aaltjes tegen mieren te gebruiken. Daarvoor moeten de aaltjes eerst in water worden opgelost om ze vervolgens over het mierennest of het oppervlak waar de mieren voorkomen te gieten. De aaltjes gaan de larven van de mieren vernietigen, hierdoor gaan de volwassen mieren verplaatsen van locatie. Ze zien de aaltjes als vijand. Dit is de meest ecologische manier om mieren te bestrijden.