De term letselschade komt je vast bekend voor. Vaak gaat het hierover bij een ongeval maar wat is het nou precies?
De definitie
Letselschade kan gedefinieerd worden als alle schades die zijn voortgekomen uit een ongeluk, waarbij er de mogelijkheid is iemand aansprakelijk te stellen hiervoor. Als dit het geval is kun je in aanmerking komen van letselschadevergoeding. Deze vergoeding is erg uiteenlopend, het kunnen kosten zijn die komen kijken bij een medische behandeling of kosten die compenseren dat het slachtoffer door het ongeluk niet meer kan werken.
Nu is het wellicht nog niet helemaal duidelijk wat het woord ‘letsel’ in letselschade betekent. Het kunnen verschillende soorten schades zijn, zowel materieel als immaterieel. Letselschade omvat eigenlijk alles waar een slachtoffer na een ongeluk last van heeft, waar hij of zij hiervoor nog geen last had. Een cruciale voorwaarde hierbij is wel dat er iemand voor aansprakelijk gesteld kan worden. Wanneer je dus een ongeluk hebt, maar dit is niet iemand anders schuld dan spreken we dus niet van letselschade. De schade kan ontzettend duur zijn en ook een langere periode duren.
Letselschade aanvragen
Het aanvragen van je schadevergoeding kan soms nog wel eens lastig zijn, daarom huren veel mensen een schade letsel advocaat in. In elke stad heb je deze meerdere zitten, bijvoorbeeld letselschade advocaat Gouda. Hierbij zijn verschillende dingen van belang en is het moeilijk om dit allemaal zelf uit te zoeken zonder advocaat. Ben jij benieuwd waar je allemaal aan moet denken? Dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die hierbij komen kijken.
Recht op letselschade
Soms is het erg moeilijk om zeker te weten wanneer je recht hebt op bepaalde vergoedingen. Bij letselschade is dit eigenlijk heel simpel; wanneer iemand anders jouw letselschade toebrengt, kun je diegene aansprakelijk stellen en heb je dus recht op schade vergoeding. Degene die aansprakelijk wordt gesteld moet alle schade vergoeden, zowel materieel als immaterieel. De aanvraag voor een vergoeding moet echter wel binnen een bepaalde termijn na het ongeval gedaan worden, anders kun je je vergoeding niet meer claimen. Bij letselschade geldt een verjaringstermijn van vijf jaar, dit betekent dat je vijf jaar de tijd hebt om een schadeclaim in te dienen. Het kan natuurlijk het geval zijn dat je pas veel later bekend bent met de schade, dan geldt er dus ook dat de vijf jaar pas ingaat vanaf het moment dat je hiermee bekend bent. Er geldt echter wel een absolute verjaringstermijn van twintig jaar.