Stap jij ook over naar elektrisch rijden?

Ben jij toe aan een nieuwe auto omdat je huidige auto maar nauwelijks door de keuring komt? Of heb je jouw rijexamen net succesvol afgelegd en ben je er aan toe om de eerste kilometers zelfstandig te maken? Dan kan het zomaar zijn dat je voor een moeilijke keuze staat. Want waar begin je nu precies als je een nieuwe auto wilt? Ga je kopen of leasen, diesel of benzine, of misschien zelfs elektrisch rijden. Vervolgens moet je dan ook nog een merk en model kiezen dat goed bij jou past. Het is belangrijk om je zoektocht goed voorbereid te beginnen. Daarom lees je hier meer over elektrisch rijden en waar je rekening mee moet houden wanneer jij kiest voor een elektrische auto. Handig wanneer je dit al overweegt, of gewoon als je er wat meer over wilt weten.

 

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden betekent dat je rijdt in een voertuig met een elektromotor. Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s, van deels tot volledig elektrisch. De accu van een elektrische auto laad je op via een Laadpaal. Door elektrisch te rijden draag je bij aan een schoner milieu, een stillere omgeving en minder CO2-uitstoot dan met rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit en heeft geen uitlaat waar fijnstof of stikstofoxiden uitkomen. Hiermee draagt het dus bij aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land. Het aantal elektrische auto’s is de laatste tijd sterk gestegen. Automerken zijn flink aan het investeren in elektrisch rijden waardoor de markt zich ontwikkeld. Er worden steeds ‘betere’ elektrische auto’s gemaakt. Zo gaan de accu’s langer mee en er staan overal veel meer laadpalen. Ook wordt het steeds betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

 

Voordelen

Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden zijn de lage energiekosten. Je betaalt maar zo’n €0,045 per kilometer. En je hoeft dus nooit meer naar een pompstation. Je kunt je auto gewoon opladen bij een laadzuil in de buurt of een snellaadstation. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting meer en is de auto goedkoper in onderhoud omdat een elektromotor minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofmotor. Tot slot is de auto muisstil en draag jij op een manier je steentje bij aan een beter milieu.

 

Nadelen

Omdat het elektrisch rijden nog relatief nieuw is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs is namelijk behoorlijk hoog, ondanks dat er veel nieuwe modellen op de markt komen. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je geen laadpaal in de buurt hebt, aangezien je je auto dan (een stuk) verder moet parkeren. Tussendoor snel opladen bij een station kost toch wel minstens een half uur. Daarnaast komt de stilte van de auto’s de verkeersveiligheid niet ten goede.