Wat moet je doen bij een verslaving?

Verslavingen komen veel vaker voor dan wordt gedacht. Het kan hierbij gaan om een telefoonverslaving, maar ook om een drugsverslaving. De ene verslaving is erger dan de ander, maar over het algemeen is elke verslavingsvorm destructief. Het is daarom belangrijk dat een verslaving op tijd wordt ontdekt zodat het kan worden verholpen. 

 

Hoe herken je een social media verslaving

Een verslaving die steeds vaker voorkomt is een social media verslaving. Erg veel mensen hebben hier last van zonder er bewust bij stil te staan. Er is sprake van een verslaving wanneer iemand het gevoel heeft niet meer zonder te kunnen. Een social media verslaving wordt meestal onterecht als niet zo erg gezien. Dit terwijl de gevolgen van een social media verslaving enorm kunnen zijn. Zo kan het een impact hebben op het sociale leven van een persoon, maar ook op de hoeveelheid lichaamsbeweging en slaap. 

 

Een verslaving aan drugs

Verslavingen die zowel op werk als in de privé omstandigheden voor problemen kunnen zorgen zijn drugsverslavingen. Het kan hierbij gaan om een softdrug zoals wiet, maar ook om een verslaving aan speed of cocaïne. Bij de meeste drugsverslaafden zorgt de drang om te gebruiken voor het niet meer kunnen focussen op iets anders. Als je iemand in je omgeving kent met een verslaving is het van groot belang dat je hem of haar hier vanaf helpt. Verslaving hulp begint bij de naasten en kan later worden voortgezet in therapie. 

 

Afkicken!

Iemand van een verslaving afhelpen is alles behalve eenvoudig. Wel begint het bij een confrontatie. Lees je goed in over wat wel en wat geen handige aanpak is. Een verslaafde zal namelijk niet zomaar toegeven dat er sprake is van een verslaving. Dit kan leiden tot grote ruzies en nog grotere problemen. Mocht de confrontatie goed uitpakken, dan is het belangrijk dat je direct doorpakt. Zorg voor de juiste hulp en wacht hier niet te lang mee. Je kunt ervoor kiezen om iemand naar een afkickkliniek te sturen, maar ook om gebruik te maken van een online therapie. overleg dit met de verslaafde en probeer samen tot een idee te komen die het beste werkt. Elke verslaving is uniek en vraagt om een aanpak waarbij er rekening wordt gehouden met de persoonlijkheid van de verslaafde. 

 

De meesten stellen de confrontatie erg lang uit. Dit omdat men bang is voor de reactie en dat is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om dit niet te doen. De problemen kunnen naarmate je langer wacht alleen nog maar erger worden waardoor de confrontatie nog zwaarder is.