Tradities om niet te vergeten

De laatste jaren zijn de nodige Nederlandse tradities in opspraak geraakt. Nu is het vuurwerk debat weer flink opgelaaid omdat de harde knallen rond de jaar wisseling niet voor iedereen even leuk zijn. Maar waar sommige tradities in de spotlights tot hun einde komen, zijn er ook een aantal die langzaam in de vergetelheid lijken te raken. Dat terwijl het toch juist ontzettend leuke en positieve tradities zijn. Daarom heb ik zelf een aantal tradities op een rijtje gezet die helaas langzaam lijken uit te sterven, terwijl ze dit zeker niet verdienen. Lees dus snel verder en wellicht kan jij je steentje bijdragen aan het in stand houden van deze mooie tradities.

Sint Maarten

Sint Maarten is een feestdag waarbij de kinderen in een buurt van deur tot deur gaan met lampionnen, liedjes, en een gezonde zin in snoep. Bij elke voordeur wordt een liedje gezongen en dit wordt natuurlijk beloont met snoep. De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de Nederlandse versie van halloween, maar toch verliest het feest populariteit aan zijn Amerikaanse variant. Gelukkig is het met buurtcommunicatie apps tegenwoordig ontzettend makkelijk om toch een poging te doen om het feest terug in je wijk te introduceren. Een veel gebruikte manier om te laten zien dat je open doet met sint maarten is het plaatsen van een kaarsje of lichtje voor je raam, zo kunnen buurtbewoners die niet mee willen doen de avond in rust doorbrengen en is iedereen gelukkig!

Met vlag en wimpel

Nog steeds kleurt Nederland oranje tijdens het EK en WK voetbal, maar toch zie je steeds minder vaak dat mensen de vlag uithangen buiten deze gelegenheden om. Waar het precies door komt durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar vooral jongere generaties lijken niet trouw de vlag uit te hangen op bijvoorbeeld koningsdag. In mijn ogen is dat hartstikke zonde, al helemaal omdat het juist een extra feestelijk gevoel geeft wanneer overal door de straat vlaggen wapperen. De vrolijke Nederlandse driekleur met oranje wimpel zorgt ervoor dat zelfs de meest grauwe straat verandert in een gezellige plek. Wacht dus niet langer met een Nederlandse vlag kopen!

Palmpasen

Vroeger organiseerde mijn basisschool elk jaar een palmpasen optocht. Dit van oorsprong katholieke feest is vooral voor kinderen ontzettend leuk, ongeacht of je katholiek bent opgevoed of niet. Zo maakte wij klassikaal palmpaasstokken die je zelf uitgebreid mocht versieren. Vervolgens gingen we in stoet richting het bejaardentehuis om daar de dag al spelletjes spelend door te brengen. Het leuke van dit feest is dat het jong en oud een beetje samen brengt, iets wat tegenwoordig wellicht wel belangrijker dan ooit is!