Tegenwoordig weet bijna iedereen wel waar de Regenboog vlag voor staat. Bij veel pride of gay-vriendelijke hotspots hangt ie te wapperen: de Regenboogvlag. Maar je kan hem ook terug vinden in logo’s of op kleding. Waar vroeger een groot taboe op was kunnen homo seksuele mannen nu gelukkig gewoon uitkomen voor waar ze voor staan en is dit de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe is die regenboogvlag eigenlijk ontstaan en waar komt dit allemaal vandaan?
Waar het begon
De vlag is ontstaan in San Francisco. In 1970 werd daar de Gay Freedom Day Parade georganiseerd. Op dat moment was een roze driehoek nog het symbool van de optocht. De roze driehoek had een bittere bijsmaak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten homoseksuele gevangenen een roze driehoek dragen van de nazi’s. De homoseksuele burgemeester van San Francisco, Harvey Milk, besloot daarom in 1978 een kunstenaar te vragen een nieuw symbool te bedenken voor de parade. Kunstenaar Gilbert Baker ontwierp de regenboogvlag. Baker besloot een vlag te maken, omdat hij vlaggen ziet als de sterkste uiting van trots. Al die kleuren hebben ook een eigen betekenis. Rood staat voor leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, blauw voor magie en paars voor rust.
De vlag van nu
De regenboogvlag groeide uit tot een krachtig internationaal symbool. Zo krachtig dat het in sommige homo-onvriendelijke landen verboden is hem te hijsen. In Nederland wappert de regenboogvlag wel volop. Bij veel stadhuizen van alle provincies hijsen ze hem bijvoorbeeld op 'Coming Out Dag' op 11 oktober. Tegenwoordig wordt ook vaak een regenboogvlag met een driehoek gebruikt. De nieuwe kleuren moeten transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter vertegenwoordigen. In Nederland wordt de Gay Pride in Amsterdam gevierd en heet Pride Amsterdam. Het is een festival om te vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Eén weekend per jaar bepalen LGTBQ’s (Lesbisch, Gay, Transgender, Biseksueel, Transgender en Queer) in de hoofdstad de norm. Regenboogvlaggen steken trots van de daken, mensen gaan verkleed en gekleurd, maar vooral trots de straat op. Het gaat er vooral om dat wij onze individuele vrijheid zo open en gezamenlijk met de rest van de stad kunnen vieren. De Gay Pride wordt rond deze tijd op veel plekken ter wereld gevierd, zoals in New York, Madrid en São Paulo. Het is te hopen dat dit nog heel lang zo uitbundig en goed gevierd wordt want iedereen mag natuurlijk gewoon zijn wie hij of zij wil zijn!