Een verwerkingsproces begint pas na de uitvaart

Het verliezen van een dierbare is ontzettend lastig en zwaar. Toch hebben familieleden de eerst week of weken na het overlijden geen tijd om stil te staan bij hun verlies. Er moet altijd veel geregeld en georganiseerd worden om voor familie en vrienden een mooi afscheid te verzorgen. Hier sta je natuurlijk nooit alleen voor maar toch voelt het voor de directe familie vaak als een plicht om alle taken en zorgen op zich te nemen. Daarom zien we vaak dat na de uitvaart pas de klap komt en mensen vaak helemaal niet meer weten wat ze moeten doen. Onthoud ook nu dat er altijd hulp is en er mensen zijn die voor je klaar staan. 

Familie en vrienden

De meest logische mensen die voor je klaar staan zijn natuurlijk familie en vrienden. Jullie verwerken hetzelfde proces alleen dan allemaal op zijn of haar eigen manier. Toch kun je steun vinden bij elkaar. Het is belangrijk dat je dit ook daadwerkelijk doet en niet al je verdriet opkropt. Deze mensen begrijpen je het beste en stellen ook geen vragen als je gewoon even wilt huilen. Met vrienden en familie kun je ook mooie herinneringen ophalen en afleiding zoeken. Samen zijn helpt bij het verwerken van een verlies en met familie en vrienden zal dit zeer vertrouwd aanvoelen. 

Begraafplaats

Een plek om alleen of samen met iemand naartoe te kunnen gaan om een overleden te herdenken geeft voor veel mensen rust. De begraafplaats van een overleden wordt vaak gezien als dé plek om nog even dichtbij je dierbare te kunnen zijn. Een mooie steen met tekst die aan alle wensen van de nabestaande voldoet is daarom zeer belangrijk. Het is een fijne plek om te zijn omdat je hier in alle rust kunt nadenken en even alles om je heen kunt vergeten. De plaats waar een overleden begraven wordt is natuurlijk ook van belang. Denk daar dus goed over na zodat je tijdens je verwerking hier graag komt.

Uitvaartondernemer

Na de uitvaart houdt een uitvaartverzorger vaak contact met familie en andere nabestaande. Je kunt altijd bij hun terecht om je hart te luchten en even een traan te laten. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat dat op dat moment even niet kan bij familie en vrienden. Een half jaar geleden heb ik zelf een uitvaart amsterdam gehad waarbij wij als familie ontzettend goed geholpen zijn bij de verwerking. Zelfs nu nog spreek ik de desbetreffende uitvaartverzorger nog en kan ik bij haar uithuilen. Dit is voor iedereen natuurlijk ontzettend fijn dus maak er ook gebruik van als je daar behoefte aan hebt.