Met deze tips voorkom je tentamen stress

Van slapeloosheid tot hartkloppingen, misselijk, buikpijn en zo kunnen we dit lijstje nog wel even voortzetten. Tentamens zijn niet voor niets een groot struikelblok voor vele studenten. Het is namelijk hét moment waarop je kan laten zien dat je de stof begrijpt en dat je weer wat mooie studiepuntjes binnen kunt slepen. Tenminste…als je je stresslevel kunt beperken en met een goed gevoel het tentamen kunt beginnen. Maar hoe kun je nu het beste met dit soort stress omgaan? We geven wat fijne tips hieronder.

Studieplanning maken

Het nieuwe semester is begonnen en daarom aan jou de taak om meteen een goede planning te maken. Wat moet er aan het einde van dit traject worden opgeleverd? Wat voor soort toetsen worden er verwacht en wat zijn nu deadlines? Begin daarnaast in je planning zo vroeg mogelijk met studeren van je tentamens. Zo kun je zelf samenvattingen maken, maar ook een samenvatting kopen zodat je wat extra tijd over hebt voor het echte werk. Het daadwerkelijk succesvol studeren en het liefst zonder stress. Een studieplanning is daarbij een juiste zet in de goede richting!

Probeer je vakken bij te houden

Jup, alles tot het laatste moment uitstellen is de grootste valkuil bij studenten die moeten leren voor tentamens. Als de lessen toch niet verplicht zijn, waarom kan ik deze dan niet op een later moment (lees: allerlaatste moment) terugkijken? Zo heb je wel lekker veel tijd aan het begin van je semester, maar op het einde… Gelukkig is er aan mensen zoals jou gedacht, waarbij er diverse samenvattingen online te vinden zijn. Op zoek naar samenvattingen, aantekeningen of oefenvragen? Voor studenten die Human Resource Management op de Avans Hogeschool studeren hebben geluk met blackboard avans. Maar ook voor andere studies en opleidingen is er vaak voldoende stof te vinden. Goed zoeken wordt vaak beloond!

Zo ga je ontspannen je tentamen in

De meest belangrijke tip die we aan je willen meegeven is dat je niet veel wijzer wordt van de hele nacht leren. Want, om optimaal te presteren moet je juist uitgerust zijn. Zo kun je voor het tentamen wel wat koffie erin gooien, maar juist koffie geeft een trigger waardoor je snel prikkelbaar wordt. Door bovenstaande tips te volgen, ben je goed voorbereid en kun je best de avond van tevoren iets leuks en ontspannends doen. Denk bijvoorbeeld aan muziek luisteren, een warm bad of een leuke serie. Probeer het moment voor je tentamen vroeg de deur uit te gaan, zodat je niet hoeft te haasten. Eenmaal op school aangekomen is het goed om alle zenuwachtige studenten links te laten liggen en helemaal te focussen op jezelf. Je hebt hard je best gedaan dus het gaat helemaal lukken. Je kan het!