Milieubewuste verpakkingen

Welke soorten verpakkingen zijn er? De meesten van ons gebruiken kartonnen dozen en plastic zakken als standaard verpakkingen voor de meeste van onze goederen. Laten we eens kijken naar deze verschillende vormen van verpakkingen, om te zien wat in het huis kan worden gebruikt en voor welke doeleinden. Wat is de impact op het milieu van al deze verschillende soorten verpakkingen? Kunnen we sommige van deze verpakkingen hergebruiken om moeder natuur iets minder hard te belasten met ons afval? Lees hier meer over wat je kan doen om verpakkingsmateriaal te hergebruiken!

Plastic

Plastic is een van de standaard vormen van verpakkingen, maar het is niet altijd het beste. Plastic is niet vatbaar voor schade door warmte en water, en het product zal meestal langzaam verslechteren. In sommige gevallen kan dit gebeuren voordat het product het verpakkingsmateriaal heeft verlaten – als het plastic wordt blootgesteld aan zonlicht of andere vormen van schittering, kan het barsten. Dan is er dan de kwestie van toxische chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van plastic. Plastic is niet de meest milieuvriendelijke optie, maar het is er een die soms niet anders kan. Stazakken en blokbodemzakjes kunnen namelijk ook niet worden uitgevoerd in karton, anders zou het zijn functie verliezen. Probeer immers je kip maar eens in een kartonnen doos te kopen, het werkt simpelweg niet en het blijft niet lang goed.

Karton

Karton is een vrij handige verpakking optie. Het relatief lichtgewicht, wat betekent dat u het kunt gebruiken voor een scala aan verschillende producten. Kartonnen buizen zijn sterk maar gemakkelijk te snijden, zodat u ze kunt gebruiken voor het verpakken of aangepaste dozen maken. Het nadeel is dat als het karton niet grondig is uitgedroogd na verzending, het vocht absorbeert en vervolgens uitzet om gaten te vormen. Dit kan leiden tot de producten broos en slap of zelfs kraken. Je zou kunnen proberen de kartonnen buizen in een bad van warm water te weken om elk vocht te verwijderen, of alternatief ze over een vlam verwarmen. 

Hergebruik plastic of karton

Zoals eerder genoemd is plastic lastig te hergebruiken in huis. Het materiaal vergaat niet snel en dit is een kracht, maar dit is niet handig als het gaat om zacht plastic. Dit materiaal gooien mensen vaak weg zonder na te denken of het gerecycled kan worden. Dat is zonde, immers is er een grote kans dat het opnieuw gebruikt kan worden wanneer het in de plasticbak is beland. Gooi daarom altijd je plastic weg in een aparte bak.

Kartonnen buizen zijn geweldig voor het verpakken van geschenkverpakking of produceren. Je kunt ze pre-cut kopen, maar je kunt ze ook snijden volgens je vereisten. Ze kunnen ook worden gebruikt voor bloem behoud, zoals het behoud van verse rozen. Of u kunt zelfs uw eigen kartonnen buizen maken! Er zijn een aantal gratis patronen online als u dit wilt proberen. Mocht DIY klusjes niet uw forte zijn, gooit het karton dan weg in de kartonblok voor recycling.