Niks geeft zo veel sfeer als een open haard

Veel mensen zijn het met deze stelling eens. Er gaat niks boven het neerploffen voor een open haard na een lange werkdag, of het horen van een knetterend haardvuurtje bij het thuiskomen van een lange wandeling door de regen of in het bos. Er gaat simpelweg een bepaalde ambiance van uit die ongeëvenaard is met bijvoorbeeld een gaskachel of elektrische haarden. Of toch niet?

Tegenwoordig zijn er namelijk modellen op de markt gebracht van die laatste twee, waarvan het verschil niet eens te onderscheiden is met een echte houtkachel. Benieuwd hoe jij deze toppers in jouw interieur kan laten terugkomen? Lees dan snel verder voor een paar adviezen van HSHolland!

Een houtkachel is voor liefhebbers

Laten we beginnen met het ‘echte’ werk. Voor veel mensen is de geur van een houtkachel al hetgeen wat een hart sneller laat kloppen. Anderen prefereren het hakken van hout of het klieven van de takken. Weer andere mensen halen hun hart op met het aanmaken van de kachel zelf. Welke reden je ook hebt om houtkachels te gebruiken, houtkachels kopen is altijd een goed idee.

Maar hoe en waar plaats je deze in jouw woning? Je kan hier zelf een schets voor maken en een interieurstylist laten nakijken, of je kan vanaf het eerste moment al een expert inschakelen die de werkzaamheden op zich neemt. En de keuze is reuze – vandaag de dag zijn er meerdere manieren om een open haard te installeren in huis. Je kan kiezen voor een vrijstaand model, een zwevende kachel of eentje die tegen de muur aan wordt geïnstalleerd. Hou bij het kopen van een hout- of gaskachel wel rekening met de afvoer van rook/gas. Hier moet wel de ruimte en de mogelijkheid voor zijn.

Elektrische haarden zijn een perfect alternatief

Om nog even in te haken op het bovenstaande: wanneer je geen mogelijkheid ziet om een afvoerbuis in jouw woning te laten maken, dan kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een elektrische haard. Hier heb je namelijk geen afvoerbuis voor nodig. Enkel en alleen een hittebestendige verhoging zoals stoeptegels 9of een super moderne ingebouwde haard natuurlijk) en je bent klaar om een elektrische haard neer te zetten in jouw woning.

Met een elektrische haard zorg je binnen een handomdraai voor wat gezelligheid in huis. En het leuke is dat de technologie op dit gebied zich dusdanig heeft ontwikkeld dat je vandaag de dag niet meer kan onderscheiden of er nu écht vuur in de open haard brandt of niet. De keuze is aan jou! En, waar ga jij hem plaatsen?