Veilig en verantwoordelijk op wintersport

Het is nu kerstmis en de jaarwisseling komt eraan. Dit betekent dat een heel groot deel van Nederland op wintersport gaat naar de Alpen. Ik ben zelf ook een gigantisch fan van wintersport en ga al sinds klein kind jaarlijks snowboarden of skiën in de Alpen. Ik had de mazzel dat mijn ouders er namelijk ook van houden en om die reden werd ik al als klein kind op de piste gezet. Maar natuurlijk heeft wintersport ook een keerzijde. Het is een snelle sport in de bergen en er gebeuren jaarlijks heel wat ongelukken, soms met dodelijke afloop. Maar vaker komen enthousiaste wintersporters thuis met een gebroken arm, been of duim.

Het is belangrijk dat je veilig en verantwoordelijk de bergen in gaat. In dit artikel bespreken we een aantal tips om dit te doen.

Feesten en wintersport

Naast dat we op wintersport gaan om te skiën of snowboarden gaat menigeen ook voor de feestjes ofwel de apreski. Het is natuurlijk absoluut geen probleem om een biertje te drinken na een lange dag skiën maar je wilt niet zo dronken zijn dat je de volgende dag met een gigantische kater op de piste staat. Als je je niet goed op die manier is de kans groter dat je onveilig gedrag vertoont op de piste en in een ongeluk terecht zal komen.

Wat nog een groter probleem is, is met alcohol op de piste op gaan. Het is belangrijk om pas alcohol te drinken wanneer je klaar bent met skiën voor die dag. Dit lijkt logisch maar de realiteit is dat er ook boven op de berg vele bars en restaurants zijn waar je alcohol kunt drinken. Veel mensen stoppen daar aan het einde van de dag, drinken en skiën daarna naar beneden. Dit is niet veilig.

Draag een helm en houd je aan de regels

Veilig op de piste begint bij het dragen van een helm en het leren van de pisteregels. Weet wanneer je voorrang moet geven bijvoorbeeld en ga nooit sneller naar beneden dan dat je vaardigheid aan kan. Je wilt altijd gecontroleerd snowboarden. Helaas is het nog steeds mogelijk dat zelfs als je veilig gedrag vertoont je nog steeds geblesseerd kunt raken. Bijvoorbeeld als iemand je onderuit schept die niet veilig verdrag vertoont. Als je letselschade overhoud kan het nodig zijn een letsel advocaat in te huren om op die manier ervoor te zorgen dat je financieel gecompenseerd wordt.