Vurenhout wat is het eigenlijk?

Deze week schrijf ik over vurenhout. Deze hout afkomstig van de fijnspar is in Nederland erg populair. In deze blog vertel ik jullie over wat vurenhout is, waar het vandaan komt en waar het voornamelijk voor wordt gebruikt.

 

Vuren hout

Het hout van de fijnspar wordt in Nederland ook wel vuren genoemd of vurenhout. In Nederland wordt vuren het meest gebruikt van de naaldhoutsoorten. Deze houtsoort is relatief goedkoop en makkelijk te bewerken. Vurenhout wordt veel gebruikt in de bouw wegens zijn sterkteklasse en het lichte gewicht is het een ideaal om te gebruiken. Vurenhout kan je in diverse soorten en maten verkrijgen zoals balken, latten, planken, schroten, lijstwerk, kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, vloeren, wandbetimmeringen, kleinmeubelen, emballage enzovoorts zijn te verkrijgen in de houtsoort vuren.  In Nederland heb je verschillende bossen die zijn aangelegd voor de productie van vurenhout maar deze zijn nog lang niet genoeg om te voldoen aan de vraag. Daarom komt het meeste vurenhout dat wij in Nederland gebruiken uit Noord-Europa. Vurenhout komt oorspronkelijk ook uit Zweden. Een leuk weetje is in Zweden de vuren “gran” wordt genoemd en voor grenen “furu”. Waarom wij deze namen hebben omgewisseld is niet duidelijk.

 

De letterzetter in de fijnspar

De warme zomer en de langdurige droogte heeft er voor gezorgd dat in de Ulvenhoutse-, Chaamse bossen en Alphense bergen sterfte van de fijnspar plaats vindt. De letterzetter een klein kevertje nam zijn kans schoon en planten zich massaal voor in deze verzwakte boom. De harsvorming zorgt normaal voor dat de spar zich goed kan verdedigen tegen deze letterzetter maar door de warme zomer en langdurige droogte lukt dat de spar niet meer. De sapstromen in de spar worden verstoord door de gangen die de letterzetter graven onder de schors, in deze gangen plant de letterzetter zich voor. Als de saptromen worden verstoord sterft de spar uiteindelijk. Bestrijding van deze letterzetter is reuze moeilijk waardoor het onoverkoombaar is als de zomers warm en droog blijven.

 

Kleurbeschrijving

Als het hout geschaafd is dan is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, als je het houdt voor langere tijd blootstelt aan licht en lucht wordt het hout geelbruin. Vuren vertoont een duidelijk kleurverschil tussen het lichte voeghout en het donkere laathout. Zelf denk ik dat we het vurenhout zijn gaan noemen omdat als het hout op de dosse is gezaagd het dan vlamtekening laat zien. Het hout bevat veel hars wat eruit kan lopen als je het zaagt.