Beginnende fotograaf

Ik vond het altijd al leuk om foto’s te maken en deed dit voornamelijk met mijn telefoon. Vroeger had ik een digitaal fotocameraatje die ik overal mee naar toe nam en veel foto’s maakte. Nu leek het mij leuk om een goede camera aan te schaffen en mij eens goed te verdiepen in fotografie. Op het internet vond ik een paar handige tips die mij goed hebben geholpen bij het fotograferen. Ook ben ik een super leuke cursus begonnen die mij alle kneepjes van het vak leert.

 

Tip 1 oefen veel

“Oefenen baart kunst” dat geldt voor veel dingen in het leven en zo dus ook voor fotografie. Zorg dat je ieder moment dat je hebt oefent met fotograferen zo leer je steeds meer technieken. Zelf nam ik mijn camera overal mee naar toe zodat ik ieder moment een paar leuke foto’s kon maken. Zo leerde ik mijn camera steeds beter kennen en het gebruik van de diafragna, de sluitertijden en de ISO-waarde. Ik zag het eigenlijk niet als oefenen maar echt als een hobby waar ik veel plezier uithaalde.

 

Tip 2 maak een mooie compositie

Tijdens mijn cursus leerde ik hoe ik een goede compositie kon maken. Met een goede compositie zorg je ervoor dat een foto fijn is om naar te kijken. Ik leerde de regel van derden, hierbij verdeel je de foto in negen vlakken. Zorg er dan voor dat het geen dat je wil fotograferen op een snijpunt van het raster te zien is. En zo schiet je een mooie foto.

 

Tip 3 denk aan de achtergrond

Belangrijk is dat er geen storende objecten op je achtergrond staan. Als je bezig bent met fotograferen kijk niet alleen naar het geen dat je wil fotograferen maar ook naar de achtergrond. Door een grotere diafragma kan een foto rustiger maken dit leerde ik allemaal tijdens mijn cursus.

 

Tip 4 zorg voor scherpte

Scherpte is erg belangrijk voor een goede foto, zorg er voor dat je scherp stelt op de plek die je scherp wil hebben. Er zijn een aantal hulpmiddelen om foto’s scherp te fotograferen maak gebruik van een statief, zorg dat je in een stabiele houding staat of ondersteun je arm zodat die niet beweegt. Ook zorgt de snelle sluitertijd voor een mooie scherpe foto.

 

Tip 5 kies het juiste objectief

Zelf ben ik begonnen met een 18-55 mm kitlens, deze lens werd mij aangeraden om het fotograferen onder de knie te krijgen. Zelf wil ik graag een telelens aanschaffen om zo mooie close-up foto’s te maken. Maar belangrijk is dat je leert welke lens je gebruikt voor het perfecte plaatje. Dit is ook echt oefenen en je goed laten informeren