Aan de slag als zzp\’er in de bouw

Voor velen van ons zal het al bekend in de oren klinken, maar vooral onder de jongeren is werken als zzp’er nog vrij onbekend en nieuw. Nederland telt ongeveer 1,1 miljoen zelfstandige ondernemers (zzp’ers). Afgelopen jaren is dit aantal ook voortdurend gestegen. Veel meer mensen zijn gedreven om een eigen onderneming te starten en dat is te zien aan de cijfers. Maar zoals eerder al benoemd, niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wat je allemaal kan en mag als zzp’er. In deze blog zal ik kort wat voor- en nadelen toelichten waar je als zzp’er mee te maken gaat krijgen.

Voor en nadelen

Wanneer je ervoor kiest om zzp’er te worden moet je alle voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Zijn er voor jou meer voordelen dan nadelen dan is het waarschijnlijk wel geschikt voor jou. Probeer voor jezelf goed alles op een rijtje te zetten voordat je van start gaat. Overleg ook met je familie en geliefden, zij kunnen je ook adviezen geven. Een groot voordeel van zzp’er zijn is dat je de baas bent over je eigen werktijden, werkplek en inhoud van je werk. Je mag zelf bepalen wanneer je een dag vrij wilt en bent daaraan niet verbonden aan een baas. Daardoor heb je automatisch ook veel vrijheid en dat geeft bij velen van ons rust in het hoofd. Geen hevige werkdruk van je baas maar alles op je eigen tempo doen. Daaraan is dan wel weer het nadeel dat je werk nooit stopt. Het is lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Dit is echter wel heel erg belangrijk om te proberen. 

Eigen spullen aanschaffen

Vaak is het zo dat als je start als zzp’er dat je ook eigen spullen moet aanschaffen. Als je bijvoorbeeld begint als timmerman of als schilder zal je toch echt zelf gereedschap etc. moeten aanschaffen. Op bouwmaat.nl vindt je alle spullen die je als bouwvakker nodig zult hebben, van elektrisch gereedschap tot verschillende soorten verf en materialen. Bouwmaat is de groothandel voor zzp’ers. Ook kan het zo zijn dat je begint als zzp’er in een al bestaand bedrijf. Dan hoef je meestal niet zelf je spullen aan te schaffen maar zal je per maand een bedrag moeten afstaan aan de eigenaar van het pand voor de huur en producten etc.

Geef een reactie