De toekomst van logistiek werk

In de afgelopen twintig jaar is er ontzettend veel veranderd in de wereldeconomie en het werk wat we doen. Dit is voornamelijk geweest door de opkomst van het internet en computertechnologie. Maar een van de industrieën waar misschien wel het meest is veranderd, is de logistiek. En het is ook een industrie waar in de komende jaren nog veel zal veranderen door technologische ontwikkelingen. Momenteel gaan goederen en producten steeds sneller de wereld over. En er zijn ingewikkelde systemen om alle deze logistieke processen goed te laten verlopen. In dit artikel bespreek ik de toekomst van logistiek werk.

Automatisering

Voor al een langere periode zijn veel mensen bang dat banen gaan verdwijnen door automatisering. Dit was al aanwezig in de industriële productiewereld waar fabrieken steeds meer machines ontwikkelden maar het is ook al een tijd in de logistieke wereld aanwezig. Toch is het om verscheidene redenen niet zozeer nodig voor werknemers om zich hier zorgen over te maken. Als je momenteel vacatures transport zoekt zijn er nog vele opties beschikbaar. In logistieke loodsen waar producten worden opgeslagen was de angst dat bijvoorbeeld machines het werk van heftruck bestuurders zou overnemen. Maar het juist zo dat het in gebruik nemen van een nieuwe machine ook meteen een baan creëert voor iemand die die machine moet besturen. De andere grote angst omtrent automatisering gaat over vrachtwagens.

Wereldwijd is vrachtwagenchauffeur een van de meest beoefende beroepen. Tegelijkertijd zijn er vele grote auto bedrijven die proberen technologie te ontwikkelen die zal zorgen voor zelfrijdende auto’s. Wanneer deze technologie ontwikkeld en geïmplementeerd is zullen er geen vrachtwagenchauffeurs meer nodig zijn, dat is de angst. Desondanks ziet het er momenteel naar uit dat deze technologie nog lang niet zover ontwikkeld is dat deze veilig op de weg geïmplementeerd kan worden. Het zal nog tientallen jaren duren voordat zelfrijdende auto’s volledig effectief zijn. Vrachtwagenchauffeurs hoeven zich voorlopig dus nog geen zorgen te maken.

Software

Wat wel een grote invloed heeft gehad op bestuurders in de logistiek is fleet management softwares. Tegenwoordig worden bestuurders effectiever gemanaged vanuit een centrale locatie dankzij een internetconnectie en gps-software die de precieze locatie van het voertuig op de weg doorgeeft aan het hoofdkantoor. Op deze manier kan het hoofdkantoor tegelijkertijd alle voertuigen tracken en ook rijgedrag van d bestuurders analyseren. Dit zorgt uiteindelijk voor veiliger rijgedrag en dus een productievere en effectievere logistieke operatie.