Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Maar wat is het precies? En hoe kun je jezelf en je gezin ertegen beschermen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over koolmonoxide. Ook vertellen we wat goed cv-onderhoud ermee te maken heeft en waarom het van belang is.
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide heet ook wel koolstofmonoxide of kolendamp. Het is een dodelijk gas dat vrij kan komen in je woning. Het kan bijvoorbeeld ontsnappen uit je cv-installatie, als je het cv-ketel-onderhoud niet op tijd laat uitvoeren.
Koolmonoxide kun je niet herkennen. Het heeft namelijk geen kleur en ook geen geur. Als het vrijkomt, dan merk je er dus niets van. Maar als je het inademt, dan kan dat serieuze gevolgen voor je gezondheid hebben. Je kan ernstig ziek worden door koolmonoxide, of er zelfs door komen te overlijden.
Elk jaar belanden er honderden Nederlanders in het ziekenhuis omdat ze koolmonoxide hebben ingeademd. En jaarlijks overlijden er zo’n 10-15 mensen in Nederland aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Omdat het iedereen kan overkomen, is het belangrijk om te weten wat een vergiftiging veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen.
Wat veroorzaakt koolmonoxidevergiftiging?
Er zijn verschillende manieren waarop er koolmonoxide in huis kan vrijkomen. Dit zijn een paar dingen die kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging:
- Een cv-ketel, kachel, geiser of combiketel die kapot of verkeerd geïnstalleerd is, of slecht werkt.
- Afvoer- en schoorsteenkanalen die niet goed geïnstalleerd of beschadigd zijn.
- Verkeerd stoken.
- Situaties waarbij gas, olie of hout in een afgesloten ruimte wordt verbrand.
Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?
Dit zijn een aantal maatregelen waarmee je het risico op koolmonoxidevergiftiging kunt verkleinen:
- Plaats een koolmonoxidemelder in elke kamer waar een verbrandingstoestel staat, zoals een geiser of een cv-ketel. Plaats ook een melder in alle slaapkamers én in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt.
- Zorg dat je cv-ketel of ander type verbrandingstoestel in een goed geventileerde ruimte staat en dat er een directe afvoer naar buiten is.
- Laat je cv-ketel regelmatig en vakkundig onderhouden door een erkende cv-technicus of loodgieter.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een schoorsteenveger.
- Gebruik kachels en open haarden niet als allesbranders: stook alleen met droog, ongeverfd en schoon hout.
- Verbrand alleen gas, olie of hout in ruimtes die goed geventileerd worden. Ga bijvoorbeeld niet binnen barbecueën en gebruik ook geen heaters in een schuurtje of een dichte partytent.