Een nieuwe fiets

Mijn dochter gaat in september naar de middelbare school en ze wil graag een nieuwe fiets maar waar moet ik op letten bij het kopen van een goede fiets. Mijn dochter wil graag zoals zij het zegt geen meisjes fiets meer maar een volwassen dames fiets. Samen met mijn dochter ben ik gaan kijken naar de verschillende fietsen. Voor mij was het belangrijk dat mijn dochter een veilige fiets heeft waar ze mee naar haar nieuwe school kan fietsen.

 

De maat

De maat van de fiets is erg belangrijk voor een goede fiets. Om de fietsmaat nauwkeurig te bepalen meet je de binnenbeenlengte. Het is namelijk mogelijk dat deze lengte verschillend kan zijn bij personen met dezelfde lengte. Mijn dochter is op het moment 158 cm maar zit midden in een groeispurt dat is iets om zeker rekening mee te houden. We hebben daarom besloten om de fiets pas officieel einde van de zomer te bestellen omdat we dan de juiste maat kunnen bestellen. Bij kinderfietsen is de maat van het wiel belangrijk dat geld niet voor damesfietsen en andere fietsen daar zijn de banden altijd 28 inch. Bij een damesfiets gaat het om de framemaat, aan de hand van de binnenbeenlengte kan je de juiste framemaat bestellen.

 

Binnenbeenlengte

Maar hoe werkt het precies? Om nauwkeurig je binnenbeenlengte te meten ga je met je benen zo’n 15 cm uit elkaar staan om zo de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Deze gemeten lengte vermenigvuldig je met 0.68 om zo de bijbehorende framemaat te berekenen. Online kan je framemaatschema’s vinden maar ook de lokale fietsenverkoper zal deze schema’s toepassen. Het komt ook vaak voor dat de uitkomst tussen twee maten in ligt. Dan is er een makkelijke vuistregel die je kan toepassen; is de fiets voor sportief gebruik dan kies je voor een kleiner frame. Maar zoals bij mijn dochter wordt de fiets eigenlijk voornamelijk gebruikt als tourfiets dan kies je het grotere frame. Aan de hand van een zadelpen kan je de fiets ook nog 4 cm verstellen. Zeker voor iemand die nog in de groei zit is een zadelpen die verstelbaar is een goede keus. 

 

Hip naar school

Nu ik een beetje doorhad welke maat fiets we moesten kopen kon mijn dochter gaan kijken naar een fiets die zij leuk vond. Veiligheid is belangrijk maar ik vind het ook fijn dat mijn dochter blij is met haar fiets. Dus ik liet haar een aantal modellen uitkiezen en dan kon ik samen met mijn man uit eindelijk een beslissingen maken zodat het toch een beetje een verrassing zal zijn welke ze zal krijgen.