Professioneel inwerken, de investering waard

Je hoort weleens dat mensen zeggen dat ze al twaalf jaar hetzelfde werk doen. Ik ga er dan maar vanuit dat ze al zo lang bij dezelfde baas in dezelfde functie werken. In deze hectische tijden van verandering kan het namelijk niet zo zijn dat je al die jaren hetzelfde werk verricht. Zelf heb ik de laatste achttien jaar gewerkt als informatiespecialist in een medische bibliotheek van een algemeen ziekenhuis. Als er een vak is dat aan verandering onderhevig is geweest dan is het wel dat van informatiedeskundige. De werkzaamheden zijn bij lange na niet meer dezelfde als die van vijfentwintig jaar geleden, toen we nog met hangmappen werkten. De digitalisering heeft de bezem door het vak gehaald. De mate waarin wetenschappelijk onderzoek kan worden ondersteund en gestimuleerd is hierdoor vele malen meer geoptimaliseerd.

Vertrek

Aan alles komt een eind. In de zorg gaat de aandacht vooral naar de handen aan het bed. Stafafdelingen waaronder bibliotheken krijgen vaak niet meer het geld en de aandacht die ze verdienen. Er wordt bezuinigd op alle gebieden die je kunt bedenken. Budgetten worden elk jaar minder waardoor de collectie verschraalt. Personeel vertrekt uit onvrede of door overbelasting, waarna de uren niet meer worden aangevuld. Als enig overgebleven personeelslid op de afdeling, was mijn werkplek na drie interne verhuizingen permanent gelokaliseerd in een naargeestige ruimte zonder ramen, in een uithoek van het ziekenhuis.

Nieuwe baan: het veranderingsproces

Een jaar geleden heb ik ontslag genomen. Ik had nog geen nieuwe baan. Eerst heb ik eens lekker de zomer gevierd. Toen ik weer wilde gaan werken was ik zo weer aan de slag. Dat ging wonderlijk snel!

Het is een leuk bedrijf waar ik nu werk. Bij aanvang had ik er wel zin in maar omdat het zo’n groot bedrijf is, hield ik er rekening mee dat de sfeer wellicht onpersoonlijk zou zijn. Mede dankzij het speciale onboarding programma werd ik goed opgevangen en kwam ik op een aangename manier door die eerste periode. Tijdens het inwerken krijg je veel nieuwe indrukken. Door dit onboarding inwerkprogramma ondersteun je als bedrijf zowel de nieuwkomer als de krachten die er langer werken. Ik kreeg volop de kans om te laten zien dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren. Dat maakt dat ik gemotiveerd blijf en dat ik me betrokken voel bij het bedrijf. Het helpt ook dat ik leuke collega’s heb waarmee ik het over het algemeen goed kan vinden. De samenwerking gaat uitstekend. Ook al ben ik een beginner, ik weet nu al dat ik hier de kans krijg om me verder te ontwikkelen. Voorlopig ben ik een blijver!