Stap jij ook over naar elektrisch rijden?

  Iedereen met een rijbewijs komt wel eens op het punt dat hij voor een auto moet gaan kijken. Misschien wel je eerste eigen auto waar je vol trots je eerste kilometers op de weg mee maakt, of omdat je huidige auto toe is aan vervanging. Meestal gaan auto’s wel een tijdje mee waardoor je erg gewend raakt aan de manier van rijden. Mede hierdoor kan het een lastige opgave zijn om een nieuwe auto te kiezen. Ga je weer voor hetzelfde model of kies je een totaal ander merk en model? Ga je een nieuwe auto kopen of een tweedehands auto, of ga je wellicht leasen? Maar ook elektrisch rijden is een steeds grotere optie aan het worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je een hoop uitzoekwerk te besparen lichten we hier alles wat je moet weten over elektrisch rijden toe.

   

  Wat is elektrisch rijden?

  Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan met rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit en heeft geen uitlaat waar fijnstof of stikstofoxiden uitkomen. Hiermee draagt het dus bij aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land! Op dit moment rijden er zo’n 180.000 elektrische auto’s rond in Nederland. Dit lijkt misschien niet veel als je bedenkt dat er in totaal 8,5 miljoen auto’s rijden, maar toch is het aantal elektrische auto’s de laatste tijd flink gestegen. Automerken zijn flink aan het investeren in elektrisch rijden waardoor de markt zich ontwikkeld. Er worden steeds ‘betere’ elektrische auto’s gemaakt. Zo gaan de accu’s langer mee en er staan overal veel meer laadpalen. Ook wordt het steeds betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

   

  Voordelen

  Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden zijn de lage energiekosten. Je betaalt maar zo’n €0,045 per kilometer! En je hoeft dus nooit meer naar een pompstation. Je kunt je auto gewoon opladen bij een laadpaal in de buurt of een snellaadstation. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting meer en is de auto goedkoper in onderhoud omdat een elektromotor minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofmotor. Tot slot is de auto muisstil en draag jij op een manier je steentje bij aan een beter milieu.

   

  Nadelen

  Omdat het elektrisch rijden nog relatief nieuw is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs is namelijk behoorlijk hoog, ondanks dat er veel nieuwe modellen op de markt komen. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je geen laadpaal in de buurt hebt, aangezien je je auto dan (een stuk) verder moet parkeren. Tussendoor snel opladen bij een station kost toch wel minstens een half uur. Daarnaast komt de stilte van de auto’s de verkeersveiligheid niet ten goede.

   

  Leasen of kopen

  Door de investering die je in een elektrische auto moet doen, is het niet vreemd dat je je afvraagt: “hoe ga ik zo’n auto financieren?”. Je hebt er een flinke spaarpot voor nodig, mogelijk moet je het oversluiten lening overwegen. Daarnaast kun je natuurlijk ook leasen. De komende jaren zullen er nog meer innovaties gedaan worden, waardoor de dagwaarde achteruit kan gaan.