Wat je nog niet wist over festivals en feesten

Festivals en feesten is waar meestal veel vreugde is! Lekkere muziek en met z’n allen dansen op de beat! Met een groep vrienden of vriendinnen of als stel. Je kan het allemaal zo gek en leuk maken als je wil. Maar voor, tijdens en na zo’n festival zijn er ontzettend veel dingen die geregeld moeten worden om het festival zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen. In dit artikel leren we jou wat voor dingen er allemaal bij komen kijken.

Voorbereiding naar het festival

Vooraf moeten er natuurlijk al ontzettend veel dingen geregeld worden. Hier zal de meeste tijd inzetten. We laten je een aantal onderwerpen zien.

Eten en drinken

Tijdens een festival moet er natuurlijk eten en drinken te verkrijgen zijn. Vaak is drank een standaard en daaromheen kunnen festivals zich onderscheiden. Vaak zijn er standaard ook snacks te krijgen maar het regelen van verschillende eettentjes is steeds meer een verwachting van festivalbezoekers. Men wil kiezen tussen allerlei verschillende hapjes en drankjes. Hierover moet goed gecommuniceerd worden en alles moet tot in de puntjes geregeld worden. Denk hierbij ook aan de logistieke werkzaamheden om alles netjes neer te zetten.

Logistieke voorbereiding

Wanneer wordt welke stage opgebouwd, wanneer komen alle spullen aan en welke route moet er genomen worden. Het is vaak een logistieke klus voor festivals, maar wel belangrijk. Je wil het festival goed kunnen opbouwen, maar niet te ver van tevoren (kost extra geld om het gebied af te huren) maar ook niet te laat. Door goed te plannen kan je veel drama voorkomen.

Tijdens het festival

Een festival moet goed en soepel verlopen. Dit kan je doen door een aantal elementen.

Beveiliging tijdens het festival

Festivals moeten altijd beveiligd worden. Voornamelijk tijdens het festival moet er goed gecontroleerd worden. Afhankelijk van wat voor festival het is, zal er op het festival als in de buurt van het festival veel beveiliging zijn. Dit moet vooraf goed geregeld worden. Daarnaast wil je dat alles onder controle blijft en wil je niet dat mensen aan binge drinking doen.

Logistiek

Ook tijdens het festival moet er logistiek goed gehandeld worden. Nu voornamelijk om de mensen op een rustige en veilig manier weg te leiden van het festivalterrein af.

Na het festival

Na afloop is het belangrijk dat alles weer wordt opgeruimd. Voornamelijk het afval dat achtergelaten wordt moet opgeruimd worden. Dit wordt vaak direct nadat het festival afgelopen is, gedaan.